Familieopstellingen: Dit is waarom ze zo bijzonder zijn.

En waarom het boeken ervan de moeite waard is.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling is een vorm van systemisch werken om een terugkerend patroon, een dynamiek met iets of iemand zichtbaar te maken, te onderzoeken en veranderen.

Veel patronen zijn terug te voeren naar je familiesysteem. Een familiesysteem kent onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen.

Met een familieopstelling kun je die patronen, dynamieken en verstrikkingen zichtbaar maken in de ruimte. Dat kan in groepsverband met representanten, maar ook individueel met poppetjes, voorwerpen of vloerankers.

Hierdoor ontstaat er inzicht in welke plek jij inneemt in jouw systeem, of dit de ‘juiste’ plek is en kun je vaak een ‘helende’ beweging maken, zodat jij krachtiger op jouw plek komt te staan. En het leven en de liefde weer kan stromen.

Er zijn natuurlijk door mij veel redenen te geven waarom een familieopstelling een goed idee is. Want ik ben super enthousiast over de kracht van familieopstellingen. Zowel doordat ik ze zelf onder ga voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar ook door de mega transformaties die ik zie bij de vrouwen die ik begeleid.

De 5 Redenen om een familieopstelling te boeken

Als ik dan toch 5 redenen mag noemen. Dan zijn dit wat mij betreft de belangrijkste:

  1. Een familieopstelling maakt verborgen patronen zichtbaar.
    Het zijn vaak deze patronen die je onbewust in de weg zitten als je dingen anders wilt gaan doen.
  2. In een familieopstelling word je je niet alleen via je ratio bewust van de dynamiek waar je mee te maken hebt, maar je voelt het ook in je lichaam. Dat is zo krachtig!
  3. Met een familieopstelling zie je wat er in de diepte speelt. Je kunt het verleden en je sociale systeem niet veranderen, maar je kunt er wel met andere ogen naar kijken. Dit biedt ruimte om het anders te gaan doen.
  4. Een familieopstelling brengt je naar de pijn, naar de plek waar het schuurt. Waarom zou je dat nou willen? Gek genoeg zit juist daar de heling. Door het uit de schaduw te halen en in het licht te zetten.
  5. Als je veel in je hoofd zit om daar de oplossing van je probleem te vinden. Dan is een familieopstelling een manier om te ervaren wat je belemmerd richting wat je wilt. Die je hoofd niet altijd snapt maar waarvan je voelt dat het klopt.

Dit is wat anderen over hun 1-op-1 familieopstelling bij mij zeiden:

“Ik had mezelf vastgezet in familie dynamieken, mede om te overleven. Met jouw hulp heb ik een trauma durven aankijken, voelen (met alle tranen erbij) en verwerken. Ik ben nu liever voor mezelf en voel me krachtiger.”

“Heb veel inzicht gekregen in mijn familielijn. Heb ontdekt dat een onbekende mij onbewust in de greep hield. Nu kan ik weer echte authentieke keuzes maken en bij een ander laten wat daar hoort. Ik sta meer in het leven. Dank je wel.”

“Ik was onrustig, ontevreden en op zoek. Het voelt alsof er fundamenteel iets veranderd is in de manier waarop ik dingen doe. Ik voel me volwassener, rustiger. Jij hebt me hierin begeleid op een manier die ik rationeel niet bevatten kan, maar die me enorm heeft geholpen.”

En nu heb jij ook 5 redenen om een familieopstelling te boeken. Zou jij jouw patronen of relaties ook eens systemisch willen onderzoeken? Je bent van harte welkom voor een individuele familieopstelling of een workshop of familieopstelling in groepsverband (onder Aanbod vind je het overzicht aan workshops).

Liefs,
Jill ❤