Goede voornemens: We gaan het nu eens heel anders doen….

Naast dat de start van het nieuwe jaar voor vele een aangewezen moment is om uit te spreken wat je komend jaar graag anders wilt, is eigenlijk elke vakantie ook zo’n moment.

Je herkent dat vast wel. Want ook jij wilt dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden, toch? Je wilt minder stress, meer bewegen, meer tijd hebben voor…

En toch….binnen no time zit je weer in je standje ‘normaal’ en is het vakantie gevoel ver te zoeken.

Hoe helpen ze (niet) bij verandering?

Goede voornemens zijn DE ‘zo-echt-niet-meer‘-benzine die je nodig hebt om te veranderen. Of de ‘oh-ja-zo-graag‘-brandstof. Wat dan wel een beetje jammer is – maar geen verassing – is dat die goeie voornemens nooit vanzelf uitkomen. Herkenbaar?

Hoe graag je iets ook wilt, dat meer sporten, dat koud douchen, die rust in je werkdag. Dat je er echt mega naar verlangt, is geen garantie dat het ook echt lukt. Omdat de volautomatische reactie op verandering altijd, overal, bij iedereen en in elke situatie dezelfde is: terug naar af.

Elk systeem (dat in jou, je gezin, je team, een organisatie) herstelt van nature de homeostase, Het standje ‘normaal’. Het is die ‘zo doen we het hier altijd’ die een terugtrekkende beweging maakt. Dit zegt dus niks over jou. Niks over je collega’s. En niks over ‘zij van het management’. Nee…het is gewoon de meest natuurlijke reactie op verandering.

Terug naar af, vasthouden aan de oude status quo. Dus ook als die niet prettig is, niet is zoals jij graag zou willen. Je er misschien zelfs ziek van wordt. Best wel bijzonder en irritant eigenlijk.

Wel handig om te weten voordat je denkt dat het ligt aan een gebrek aan daadkracht, wilskracht of trekkracht vanuit je voornemens. En als je het echt anders wilt, of als het echt anders moet, dan heb dus een antwoord nodig om die beweging terug naar af te remmen.

Dan heb je als het ware uit te zoomen. In de helikopter te stappen en te verkennen wat maakt het logisch. Wat komt er misschien wel in gevaar door deze verandering, Welke oude patronen worden hierbij geraakt?

En nee, dat gaat het niet vanzelf, maar het kàn wel! Kijk ook eens naar mijn aanbod, als je goeie voornemens serious business zijn!

Liefs,
Jill ❤