Wat is Reiki, hoe werkt het & wat zijn de nadelen?

Sinds enkele jaren gebruik ik Reiki voor mezelf en voor de behandeling van anderen. Maar wat is Reiki nou eigenlijk, hoe werkt het en waar is het goed voor? Maar ook wat zijn de nadelen! Als gecertificeerd Reiki Master geef ik je graag je uitleg over de betekenis, waar Reiki is ontstaan en hoe het wordt toegepast. Bovendien vertel ik je wat je kunt voelen je bij een sessie en wanneer je een behandeling zou kunnen gebruiken. Uiteraard ga ik ook in op kritiek of het bewezen of onzin is. Lees snel verder!

Wat is (de betekenis van) Reiki en waar komt het vandaan?

Voor de uitleg van de betekenis verdelen we ‘Reiki’ in de termen: ‘rei’ (wat universeel betekent) en ‘ki’ (wat levensenergie betekent). Alles wat leeft heeft energie nodig om te kunnen leven, groeien en herstellen (van ziekte).

Een van de eerste dingen die Reiki voor ons doet is het weer op gang brengen van ons zelfhelend vermogen.

Reiki komt uit Japan. Het principe van handoplegging komt in veel geloofsuitingen al eerder voor. Maar vanuit Mikao Usui wordt Reiki met bijbehorende symbolen, handposities en inwijdingen sinds 1920 onderwezen.

Als je energie niet goed meer stroomt, kunnen er blokkades ontstaan op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Dit kan klachten geven op zoals hoofdpijn, depressie etc.. Reiki gaat naar de angel, naar de oorzaak toe.

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar als je je bezeert dan is vaak het eerste wat je doet… met je hand naar de pijnlijke plek gaan.

Er zijn vele misvattingen over Reiki. Het belangrijkste is dat het geen vervanging voor klassieke geneeskunde is – wel een mooie aanvulling!

In de zin van ondersteunend om genezing te versnellen en pijn te verminderen. Je pakt klachten dan meer holistisch aan i.p.v. enkel fysiek. Je kijkt ook naar wat een klacht je wilt vertellen.
Het is geen wondermiddel. Reiki kan bijvoorbeeld geen gebroken been of kanker genezen.

Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet echt of onzin is. Op Pubmed is wetenschappelijk onderzoek te vinden over deze methode.

En vanuit de kwantumfysica waarbij steeds meer wetenschappelijke onderbouwen komt voor het meten van energie en energievelden, is het zo zweverig niet. Het is vooral een kwestie van ervaren i.p.v. willen verklaren.

Hoe werkt een Reiki sessie? Wat gebeurt er bij een behandeling?

Maar hoe werkt Reiki dan in de praktijk? Bij een sessie wordt er met energie gewerkt.

Ik stem me af op de universele energie en op jou en fungeer ik als een doorgeefluik, zodat jouw energie weer meer kan gaan stromen.

Het is misschien lastig voor te stellen hoe het werkt. Je zou het kunnen zien als meditatie, maar dan met diepgaande werking. Een Reiki sessie geeft over het algemeen ontspanning.

Bij een behandeling in mijn praktijk neem je met je kleding aan plaats op de behandeltafel. Vervolgens laat ik mijn handen op verschillende plekken op of boven je lijf rusten. Daarbij kun je sensaties als warmte, een prikkeling, druk of bv het rommelen van je darmen ervaren terwijl ik met je bezig ben. Wat je gaat ervaren bij een Reiki sessie is voor iedereen anders en ook bij elke behandeling kan dit verschillen.

Wat doet een Reiki behandeling?

Waarom zou je een Reiki behandeling boeken? Waar is het goed voor? Wat zijn de voordelen?
Ik som graag de voordelen voor je op!

  • Het helpt ontspannen & stress verminderen
  • Het geeft verlichting van pijn & versnelling van genezing
  • Je gaat er beter van slapen, bent minder moe, hebt meer focus & energie
  • Het helpt onderdrukte emoties vrij te laten
  • Het versterkt de verbinding met jezelf, je intuïtie en je gevoel
  • Het helpt bij afvoeren van afvalstoffen & versterking van het immuunsysteem
  • Het helpt bij het loslaten van oude patronen die je niet meer dienen

Het brengt je sowieso dichter bij jezelf! En het is een mooie ondersteuning in je eigen (healing) proces, voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Nadelen van Reiki

Ik spreek altijd vol enthousiasme over Reiki en energetisch werk. Maar is er ook een keerzijde? Een negatief effect? Zeker. Hoewel het natuurlijk uiteindelijk heel goed is dat het gebeurt, is het op het moment zelf op z’n minst onprettig. Maar deze effecten treden zeker niet bij elke behandeling op.

Er zijn een aantal neveneffecten die onplezierig kunnen zijn. Het beste wat je kunt doen als zo’n reactie optreedt, is het er laten zijn zonder oordeel. Je lichaam moet hier doorheen om de behandeling te integreren.

Dit zijn mogelijke ‘vervelende’ effecten van een Reiki sessie:

  1. Hoofdpijn
  2. Misselijkheid
  3. Diarree

Een korte toelichting van deze effecten is wel op zijn plek. Bij een Reiki behandeling kunnen er afvalstoffen vrijkomen. Wanneer je onvoldoende drinkt, kunnen deze afvalstoffen zich ophopen in je lichaam. Als afvalstoffen vrijkomen, gaan ze als vrije radicalen door je lichaam. Worden ze niet afgevoerd? Dan zetten ze zich (elders) vast in je lichaam. Voldoende water drinken kan dit en daarmee hoofdpijn, voorkomen.

Reiki helpt om een eventuele disbalans te herstellen. Dat betekent soms ook dat er fysiek dingen mogen worden losgelaten/uit je lichaam mag komen. Je kunt dan misselijk worden en zelfs moeten overgeven. De misselijkheid laat zien dat je lichaam de balans aan het herstellen is. Overgeven laat zien dat deze energie fysiek je lichaam wil verlaten. Dit komt relatief weinig voor, maar kan er dus wel bij horen.

Het is ook mogelijk dat Reiki op je darmen werkt. De darmen zijn het lichamelijke kanaal om dingen af te voeren. Losgekomen disbalans kan zich dus ook via de darmen losmaken en op een natuurlijke manier het lichaam verlaten.

Het kan daarom fijn zijn om na een Reiki sessie wat ruimte te houden zodat de energie zijn werk kan doen. Deze negatieve effecten zijn meestal de dag erna weer verdwenen.

Liefs,
Jill ❤